< terug naar de website

Screen Shot 2015-05-27 at 09.33.07

Emerce: Groningse app Bevingmeter kan aardbevingen meten

Groningse app Bevingmeter kan aardbevingen meten

Ondernemer Stef van der Ziel, eigenaar van het Groningse Jet-Stream, lanceert vandaag een nieuwe startup Bevingmeter. Die brengt een gratis app op de markt waarmee collectief aardbevingen kunnen worden gemeten via apps op smartphones. Met weinig meer dan de ingebouwde bewegingsensoren.

“Dit is nogal een topic in Groningen, maar ook in de rest van de wereld”, aldus Van der Ziel. “De universiteiten van Stanford en Berkeley hadden vergelijkbare initiatieven, maar wij zijn de eerste die echt lanceren en zijn technologisch ook verder.”

In vrijwel alle smartphones zitten bewegingssensoren. Die kunnen ook driedimensionale bewegingen detecteren. Het bijzondere van de app (voor iOS en Android) is dat men daarmee data kan verzamelen waarmee je aardbevingen als het ware kunt zien rollen door een gebied. Van alle toestellen worden op 10 milliseconde nauwkeurig de trillingen gemeten, inclusief de op dat moment geldende GPS positie. Dat gebeurt uiteraard samen met seismische specialisten in Groningen.

Partner Medusa heeft de technologie ruim een jaar lang draaien en is bij onderzoek en prototyping geholpen door wetenschappers van de RuG. Tijdens de finale FCGroningen-PEC op de Grote Markt registreerden de testtoestellen in het stadhuis het springende publiek na elk doelpunt.

‘Wij claimen niet dezelfde data te gaan verzamelen als specialisten die met individuele professionele meetapparatuur werken,’ zo staat op de site te lezen. ‘Zij gebruiken gevoelige sensoren die nog veel kleinere trillingen en kantelingen waar kunnen nemen. Wij richten ons op de spreiding en de grote aantallen, om deze data vervolgens op een kaartje te projecteren.’

Het businessmodel voor de nieuwe startup wordt het analyseren van Big Data. Van der Ziel: “We verwachten dat deze verrijkte data geld waard wordt. Daarnaast is de app een lead generator voor bedrijven die gerelateerde diensten aanbieden aan onze gemeenschap: denk aan taxaties, schadeherstel, verduurzaming, juridische ondersteuning, enzovoorts. Als we in Groningen succesvol zijn gaan we dit internationaal uitrollen.”

De lancering vindt later vandaag plaats in de Mediacentrale in Groningen. Partners zijn uitgever NDC en sponsors zijn Rabobank en Univé.